19 Eylül 2013 Perşembe

İthal kriminaller

SABAH, ithal dilencilerden sonra ithal suçlular dosyasını da açıyor... Son olarak Google'ın adını kullanan Kamerunlu dolandırıcılar 5 bin 225 adet sahte 100 dolarlık banknotla suçüstü yakalandı

SABAH4 Haziran'da İstanbul'un, birçok ülkeden gelen profesyonel dilenciler için bir merkez haline geldiğini duyurmuştu. Türkiye ekonomisinin son yıllardaki istikrarlı yükselişi şirketlerin ve hatta dilencilerin olduğu kadar suç örgütlerinin de dikkatini çekti. Uluslararası hacker grupları yurt dışında faaliyet gösteren Türk şirketlerine musallat olurken çeşitli ülkelerden gelen hırsız grupları ve dolandırıcılar da Türkiye'nin büyük illerinde faaliyet göstermeye başladı. Alınan bilgiye göre dolandırıcılık olayları şöyle gerçekleştiriliyor: 

MESAJLA KANDIRIYORLAR 

Hacklenen şirket verilerinden muhasebe ve ödemelerle ilgili bilgi sahibi olan hackerlar, ikiz mailler oluşturarak ödeme yapacak firmaya çalıştıkları bankayı değiştirdiklerini bildiren bir mail atarak firma yetkilisini kandırıyor ve şirketin yapacağı ödemeleri kendi hesaplarına yönlendiriyor. Alışveriş yaptığı şirkete para gönderdiğini zanneden firmanın dolandırıldığını anlaması da uzun sürmüyor. Ödeme teyidi için yapılan görüşmelerin ardından gerçek ortaya çıkıyor. Emniyet dolandırılan şirketlerin sayısının hızla artması üzerine www.egm.gov. tr adresinden bir bildiri yayınlayarak vatandaşları bilgilendirdi. Ülkemize dolandırıcılık amaçlı gelen suçlulardan daha farklı yöntemler izleyenler de var. Son olarak Antalya'da yaşayan Remzi Karakaş klasik yöntemlerle dolandırıldı. Mağdurun, mail adresine Google firmasının adını kullanarak "Kurada 700 bin euro kazandınız, lütfen iletişim bilgilerinizi ve banka hesap numaranızı bildirin" diye bir mesaj gönderen dolandırıcılar, mağdurun maile cevap vermesiyle harekete geçti. Üç gün sonra mağdur Karakaş'a bir mail daha atan dolandırıcılar, paranın hesaba yatırıldığını, fakat Merkez Bankası ve İngiltere yasalarına göre vergisini yatırmadan parayı çekemeyeceğini bildirdi. Mağdur, Google firmasının isminin de verdiği güvenle iki ayrı yabancı isim adına iki ayrı bankaya 11 bin 900 euro para yatırdı. Ertesi gün adının Ebru Klifton olduğunu ve İngiltere'den aradığını söyleyen şahıs, Karakaş'a paranın isminin Hüseyin olduğu söylenen diplomata teslim edildiğini belirterek bir telefon numarası verdi. Numarayı arayan mağdur, kendisini diplomat olarak tanıtan Hüseyin isimli kişiyle diyoloğa geçti. Karakaş'tan daha fazla para almaya niyetlenen dolandırıcılar, Karakaş'ı İstanbul'a çağırdı. Diplomat olduğunu ifade eden Hüseyin isimli kişi, İstanbul'a geldiğini söyleyerek mağdur Karakaş'ı da İstanbul'a çağırdı. 

ŞÜPHELENİP POLİSİ ARADI 

700 bin euroyu alacağını düşünen mağdur, İstanbul'a geldi. Siyahi diplomat Hüseyin ve siyahi bir kadınla buluşan mağdur, dolandırıldığından şüphelenerek polise başvurdu. Bunun üzerine Asayiş Şube Yan-Dol ekipleri hemen harekete geçti. Kamerun vatandaşı olan şahıs, bir otelde kıskıvrak yakalandı. Otel odasında dolandırıcılık olaylarında kullanılmak üzere 5 bin 225 adet 100 dolarlık banknotla yakalan şahıs, gözaltına alındı. Yakalanan zanlıların gerçek kimlikleri ise kısa sürede ortaya çıktı. Kamerun vatandaşı oldukları belirlenen Ndeh Edmont Christian ve Jean Parfact Biya savcılığa sevk edildi. 

kaynak: sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder