1 Eylül 2013 Pazar

Borsada al-sat sanat oldu

Krediyle aldığı parayı artırmak üzere bir borsacıyla iddiaya giren sanatçı Burak Delier, 'Anlaşma' ismiyle bir sanat değeri yarattı. Paranın 20 günlük grafiğini resim haline getiren sanatçı eylül ayında sergi düzenleyecek

Finans dünyası giderek sanal hale geliyor. Örneğin kredi kartlarıyla var olmayan para harcanıyor. Finans mühendislerinin farklı yatırım enstrümanları ve pekçok formülle oluşturduğu fonlar da bu sanal âleme dahil. Bu fikirle yola çıkan sanatçı Burak Delier, sanat ve finansın somut üretim olmaksızın da değer yaratabildiğini ortaya koymak için "Anlaşma" adlı bir esere imza attı. Anlaşma, Delier'in borsacı Ümit Altay Baran'la imzaladığı yedi maddeden oluşuyor.

5 BİN TL KREDİ
Delier, Ümit Altay Baran'a sadece menkul kıymet alıp satması için sanat galerisinin bankadan aldığı 18 ay vadeli kredi tutarı olan 5 bin lira veriyor. Borsacı anaparayla 20 iş gününde işlem yapıyor. Süre bitiminde anapara 5 bin 918 TL'yi geçerse anapara da dahil olmak üzere tüm miktar borsacıya kalıyor. Bu rakamın altında kalınırsa parayı Burak Delier alıyor. Buradaki 918.22 lira anaparanın 18 aylık faizi ve kredi masraflarının toplamından oluşuyor. Pilot Galeri'de açılacak "Sen rolünü oyna, senaryo arkadan gelir" adlı sergide (12 Eylül - 26 Ekim) görülecek eser, Ümit Altay Baran'ın borsa ekranı başında al-sat işlemleri yaparken çekilmiş videosu, paranın 20 günlük grafiği ve banka, borsacı, tüketici arasında dolaşan paranın yolculuğunu anlatan başka bir videodan oluşuyor. Delier, "Finans dünyasında yatırım enstrümanları arasında denklemler kurup onları geliştirip ürün haline getiriyorlar. Ben de banka, finansçı ve galeriyi birleştirerek oluşturduğum süreci sanat eseri yapıyorum. Arada fark yok. Somut bir şey yapmadan ortaya bir değer fazlası çıkarıyorum" diyor.

İDDİADAN BORSACI KÂRLI ÇIKTI
Burak Delier'in ortaya koyduğu "Anlaşma"dan borsacı kârlı çıktı. 20 gün sonunda para 5 bin 953 liraya çıktı. Eser ise maliyet fiyatı olan 5 bin 918.22 liraya satılacak. Delier'in eserlerini alan koleksiyonerler arasında Finansbank Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Ekonomist Saruhan Doğan ve Borusan CEO'su Agah Uğur da var. 


kaynak:sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder