1 Eylül 2013 Pazar

50 milyar $'lık BRICS Bank

BRICS ülkeleri ortak banka kurma yolunda hızla ilerliyor. 5 ülke, eşit miktarda para koyarak 50 milyar dolarlık kurum için anlaştı

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu ve ekonominin gelecekteki yıldızı olarak belirtilen BRICS ülkeleri, ortak banka projesinde anlaştı. Beş ülke 50 milyar dolar büyüklüğünde bir banka kuracak. Bankanın gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ağırlıklı yatırımları finanse edeceği belirtiliyor. Uzun süredir kurulması planlanan bankanın finansal yapısıyla ilgili son karar ağustosun ilk haftasında Yeni Delhi'de verildi. Bu kararla daha önceki anlaşmazlıklar da son bulmuş oldu. En büyük paya sahip olmak isteyen Çin, bankanın 100 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulmasını önermişti. Çin ekonomisinin Güney Afrika'nın 20, Rusya ve Hindistan'ın da dört katı büyüklükte olması nedeniyle böyle bir tartışma yaşanmıştı.

Altyapı yatırımları fonlanacak
Kurulan banka gelişmekte olan ülkelerde liman, yol, enerji santralı ve demiryolu gibi altyapı projelerini fonlayacak. Bankanın beş ortağı eşit miktarda, yani 10 milyar dolarlık bir fon aktaracak. Diğer gelişmekte olan ülkelere de yüzde 40-45 hisse teklif edilecek.


kaynak:sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder